U t o č i š t e

25.09.2017.

Soulstuff

Stvari duše. Zadnji put sam bila ovdje prošle jeseni. Oživim tako s vremena na vrijeme, pa se sjetim da tamo negdje u nekom kutku ovog virtualnog svemira imam nešto svoje, jedan lijepi dio prošlosti. Utočište kao utočište, moja rodna kuća. Dom. Kada sam osjećala da nigdje ne pripadam, ovdje sam pripadala. Kada je trebalo umrijeti i ponovo se roditi, ovdje je sve bilo lakše. Kada je trebalo voljeti, u ovom kutku voljelo se najljepše i najiskrenije. Nije ovo prošlost. Vraćam se tu, kao starom dobrom drugu, kojem imam toliko toga da ispričam.

Nisam pisala zadnjih nekoliko godina. Nisam stvarala. Kao da nisam ni postojala. Skupljala sam djeliće svoje duše po putu zadnjih pet godina. Trebalo je da je sastavim ja, sama svojim rukama i svojim otkucajima. Stvari duše. Spasio me On svojim oproštajem i čvrstim zagrljajem. Odrasla sam. Mogla sam se izgubiti, potonuti, nestati. Jedno vrijeme se tako i činilo. Ali probudila sam se. Dotakao me život. Zaškakiljao mi stomak i zakucao u meni. Spasio me. Zato je ova jesen drugačija od svih prošlih. Vrijednija. Zbog duše. Zbog shvatanja.

Jer shvatiš da je život rijeka koja teče. Nijedna obala nije ista. Nijedan dan. I nije toliko strašno ako toliko toga osjećaš. Smiruju se dani. Dvadeset i šest mi je godina, dvadeset i šest kamenčića u džepu mog kaputa. I ponekad mi se čini da ništa o životu ne znam. Ali imam džepove pune uspomena, sitnica koje ne daju osmijehu sa lica i par životnih lekcija koje nosim na svojim leđima. Imam poruke svemira u oblicima srca, stvari i sitnica koje uporno pronalazim, kojim god putevima da krenem, kako god da se u datom momentu osjećam. Tu su kao podsjetnici na osmijeh, toplinu, blagoslov, radost. I ne trebam da ih čuvam samo za sebe. Jer, vjerujem, jos ima onih koji srcem vide.

Image and video hosting by TinyPic